Despre Noi

 

Proiectul ”Biblioteci din Județul Olt”
 

 

„Bibliotecarul este un intermediar activ între utilizatori şi sursele de informare. Educaţia profesională continuă a bibliotecarului este indispensabilă pentru asigurarea celor mai bune servicii de bibliotecă”.

Cele mai profesioniste servicii oferite de bibliotecă depind de buna pregătire și instruirea contiună a personalului acesteia, astfel încât calitatea oportunităților educaționale curente este de interes vital pentru bibliotecar.

 

Obiectivul specific al proiectului nostru constă în realizarea unui suport informational, cu existență garantată, permanentă și interactivă, accesibil prin Internet, conținând mai multe tipuri de informatii:

     1.Informatii predefinite despre:

a) toate bibliotecile publice locale oltene și bibliotecarii lor

În județul Olt, în afara Bibliotecii Județene "Ion Minulescu", există Biblioteca Municipală ”Virgil Carianopol” din Municiupiul Caracal, Biblioteca Orăşenească ”Petre Pandea” din orașul Balș, Biblioteca Orăşenească ”Virgil Mazilescu” din Corabia, Biblioteca Orăşenească Drăgăneşti-Olt din orașul Drăgănești-Olt, Biblioteca Orășenească Piatra-Olt, Biblioteca Orășenească Potcoava, Biblioteca Orășenească Scornicești și  100 biblioteci co­mu­na­le, din care, la momentul demarării proiectului, sunt funcționale 96;

b) moștenire culturală; manifestări tradiționale; personalități locale; date statistice despre utilizatorii serviciilor oferite de bibliotecile locale oltene și despre co­mu­nitățile pe care bibliotecile publice oltene le deservesc etc.

2. Informații despre evenimente la zi (din activitatea bibliotecilor) postate de bibliotecari pe facebook.  

Pentru realizarea acestui proiect se desfășoară și se vor desfășura următoarele activități: 

 I. Selecționarea, sintetizarea și sistematizarea tuturor informațiilor de interes, captarea de imagini etc. referitoare la activitatea bibliotecilor publice din judetul Olt și a bibliotecarilor lor. Aceasta se realizează, pentru început, prin deplasarea la sediul fiecărei biblioteci.

II. Crearea conturilor de e-mail, de facebook și construirea paginii web, după caz, pentru toate bibliotecile din Județul Olt, axată pe prezentarea și activitatea curentă a bibliotecilor publice oltenene și pe toate activitățile conexe celei de bibliotecă, cu accent pe componenta de informare comunitară. Această etapă prevede și activități de instruire pentru toți bibliotecarii din bibliotecile publice din județ, pentru a stăpâni tehnicile de utilizare a acestor produse și a ști să se conecteze corespunzător în vederea transmiterii datelor  și pentru a putea participa în viitor la video-conferințele organizate de Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu”. 

Site-ul www.bibliotecioltene.webnode.ro va conține nu doar informații text, ci și multimedia și va fi o platformă interactivă pen­tru bibliotecari. 

Prin intermediul Compartimentului de Formare și In­for­mare Comunitară al Bibliotecii Județene Olt ”Ion Minulescu”, pe site vor fi postate toate informațiile generale de interes comunitar și vor pu­tea fi oferite, la cerere, informații indiferent dacă site-ul www.bibliotecioltene.webnode.ro va fi accesat dintr-o bibliotecă publică (olteană sau nu), de acasă de la utilizatori sau de oriunde altundeva.

De asemenea, ca instrument intern de lucru pentru bibliotecari va exista site-ul Bibliografie locala, mijloc prin care se va putea actualiza baza de date in sistem informatizat, cu toate elementele componente ale acestui serviciu. Acesta va putea fi accesat direct, sau prin intermediul portalului principal www.bibliotecioltene.webnode.ro

 

 

Istoria proiectului

 

 

Prezentul portal, început la inițiativa devotatului om de cultură – Paul Matiu - director timp de peste 20 de ani al Bibliotecii județene Olt ”Ion Minulescu”, și care a rămas să fie dus mai departe de cei care se vor afla la conducerea Bibliotecii Județene Olt, se dorește a fi și un instrument facil și eficient de promovare a imaginii bibliotecilor și de scoatere a lor din izolare sau anonimat. 

Odată cu derularea programului Biblionet, majoritatea bibliotecilor comunale au fost dotate cu calculatoare, camere web, scanner, imprimantă, videoproiector, putând oferi astfel, servicii noi şi moderne utilizatorilor, numarul acestora crescând considerabil. Mulţi utilizatori din comunitățile rurale nu dispun acasă de computere personale. Într-o ambianţă plăcută, într-o sală special amenajată, încălzită, ei pot folosi un calculator de mare viteză, conectat la reţeaua Internet şi găsesc informaţia de care au nevoie în sprijinul luării unei decizii corecte pentru viaţa lor. Alături de aceste activități deja ”consacrate”, și bibliotecile comunale iși pot îmbunătății și diversifica activitatea, prin derularea acestui proiect, conceput să se deruleze pe o perioadă de cinci ani, cuprinzând două două secțiuni: Formarea și Dezvoltarea profesională continuă a bibliotecarilor și Implementarea tehnicilor IT de comunicare și dezvoltarea serviciilor comunitare. 

Oricât și-ar dori cineva și oricâte initiative ”tradiționale” ar mai exista - nu trebuie să pierdem nici o clipă din vedere esențialul care constă în:

  • misiunea bibliotecii publice - așa cum a fost ea percepută de la începuturi și până în zilele noastre - s-a schimbat fundamental;

  • bibliotecile nu mai pot rămâne doar ce au fost, izolate, ele trebuie să promoveze principiul ubicuității informației și trebuie să se adapteze la cerințele și așteptările utilizatorilor lor din prezent și din viitor, cu totul diferite de cele ale cititorilor din perioada de început a acestor institutii;

  • bibliotecile trebuie să anticipeze toate posibilele nevoi ale utilizatorilor și oricât de imposibile sau surprinzătoare ar putea parea unele solicitări de informații, bibliotecile trebuie să fie pregatite să le ofere pe loc, sau să le procure în cel mai scurt timp cu putință.

 

Conștientizăm că nevoile și așteptările utilizatorilor moderni ai serviciilor bibliotecilor au devansat în unele situații, cu mult dezvoltarea și modernizarea acestor instituții, iar bibliotecile oltene (ne referim aici la cele comunale, în general) au serios de recuperat, până vor fi în măsură să satisfacă solicitarile tot mai mari și mai ales, tot mai diversificate ale utilizatorilor lor. 

Este destul de recuperat și în privința mentalităților unor bibliotecari, obișnuți de prea multă vreme ca, la cele mai multe dintre solicitarile utilizatorilor serviciilor lor, să le lipsească solicitudinea, mulțumindu-se să le răspundă negativ. 

 

Acestea ar fi principalele motivații pentru care s-a inițiat acest proiect -  www.bibliotecioltene.webnode.ro impreună cu cele două platforme de lucru interactive, respectiv:  https://cicolt.webnode.ro/ şi  https://bibliografielocala.webnode.ro/ ,urmând a fi continuat, sub conducerea actuală a bibliotecii, dacă se va mobiliza în acest sens. Dacă nu, atunci acest proiect, gândit şi elaborat gratuit până în această etapă, va rămane în faza de lucru curentă, marea majoritate a bibliotecilor neputând beneficia de acesta. Sperând că şi actuala conducere va înțelege utilitatea acestuia, fiind un proiect pe termen lung, binevenit pentru cei interesați şi totodată un suport informatic permanent actualizat, prin care toate bibliotecile publice oltene şi bibliotecarii lor vor putea intra în normalitatea cerințelor comunitare, încheiem prezentarea noastră. 
         Acestea ar fi principalele motivații pentru care s-a inițiat acest proiect -  www.bibliotecioltene.webnode.ro împreună cu cele două platforme de lucru interactive, respectiv:   https://cicolt.webnode.ro/  şi  https://bibliografielocala.webnode.ro/ ,urmând a fi continuat, sub conducerea viitoare a bibliotecii, dacă se va mobiliza în acest sens. Dacă nu, atunci acest proiect, gândit şi elaborat gratuit până în această etapă, va rămane în faza de lucru curentă, marea majoritate a bibliotecilor neputând beneficia de acesta. Sperând că şi cei care se vor afla la conducerea institutiei in anii urmatori vor înțelege utilitatea acestuia, fiind un proiect pe termen lung, binevenit pentru cei interesați şi totodată un suport informatic permanent actualizat, prin care toate bibliotecile publice oltene şi bibliotecarii lor vor putea intra în normalitatea cerințelor comunitare, încheiem prezentarea noastră. 
      Dacă acest Proiect va continua să se deruleze si să se dezvolte, reușita noastră va depinde si de culegerea şi sistematizarea informaţiilor. O bună parte din ele, cele care vor fi utilizate pentru crearea şi dezvoltarea blogurilor pentru toate bibliotecile din judet, vor fi informațiile pe care ni le vor oferi colegii bibliotecari din teritoriu. Acest lucru este posibil dat fiind faptul că, fiecare bibliotecă publică locală din județul Olt deține în momentul de față, minim un computer conectat la Internet, dar va depinde și de modul cum ei vor participa la derularea proiectului.

 

 

Utilizatorii noştri

 

A. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi:

 

1. utilizatorii serviciilor bibliotecilor din județ, care - prin intermediul www.bibliotecioltene.webnode.ro - vor putea accesa sau solicita (dacă e cazul), orice informație pe care o deține sau o poate obține Compartimentul de Formare și Informare Comunitară al Bibliotecii Județene Olt ”Ion Minulescu”. Prin aceasta, fiecare bibliotecă publică din județ va tinde să devină un centru de informare comunitară (care, chiar dacă pentru început nu deține informațiile solicitate, le poate obține pe loc sau în foarte scurt timp de la Biblioteca Județeană Olt, sau din alte surse).

 

2. bibliotecarii de pe teritoriul județului Olt, în acest moment izolați din punct de vedere informațional care, pentru orice solicitare de informație, de orice natură, ar trebui să se deplaseze zeci de km, dacă trebuie să ajungă în reședința de județ.

 

www.bibliotecioltene.webnode.ro este proiectat în așa fel încât, în viitorul apropiat, să se dezvolte și ca un suport util pentru pregătirea profesională contiună a bibliotecarilor și pentru familiarizarea utilizatorilor serviciillor bibliotecii cu teh­no­lo­giile moderne de transmisie/ receptare a informației, pentru transmisia în teritoriu în sistem video-conferință a acti­vităților culturale-educative importante organizate de Biblioteca Județeană Olt ”Ion Minulescu” și chiar și de alte ins­tituții.

 

B. Beneficiarii aşa-zis indirecţi vor fi: orice persoană fizică sau juridică, autorități publice, ONG-uri, mass media etc.), într-un cuvânt oricine dorește (orice fel de) informații despre bibliotecile publice locale oltene și informații (obținute) prin intermediul bibliotecilor oltene.